Pečivo ze zdravé pekárny, krůtí maso z farmy, vejce z farmy
Jedním z mnoha kritérií projektu „Skutečně zdravá škola“, do kterého je naše škola zapojena, je nákup základních surovin od regionálních výrobců, dodavatelů a farmářů.
Pečivo ze zdravé Vřesinské pekárny
Ze zdravé Vřesinské pekárny nakupujeme žitný kváskový chléb a dalamánky pro děti na svačinky. Složení žitného kváskového chleba je pouze žitná mouka, voda, mořská nejodizovaná sůl, český kmín, koriandr. Složení dalamánku je pšeničná mouka, žitná mouka, voda, slunečnicový olej, mořská nejodizovaná sůl, český kmín, koriandr. Takže neobsahují žádné konzervanty a zlepšující přípravky, žádné směsi, žádný strouhaný starý chléb, žádná chemie, žádné éčka.
Vejce z farmy
Vejce do školní jídelny odebíráme z farmy Růžďka. Farma se nachází v srdci Valašského kraje u Vsetína. Na produkci vajíček chovají slepice ve volném výběhu. Slepičky krmí kvalitní směsí od ověřeného dodavatele, pro zpestření stravy dostávají v letních měsících čerstvou trávu, v zimních měsících pak vařené brambory, mrkev, šrotovanou pšenici. Vajíčka je možno zakoupit ve farmářském řeznictví Krůta Svinov, kde najdete kvalitní maso a jiné produkty od regionálních farmářů.
Krůtí maso z farmy Rychvald
Krůtí maso nakupujeme z rodinné farmy s dlouholetou tradicí, která leží v podhůří Beskyd. Specializují se na odchov a výkrm krůt. Mají vybudovanou vlastní porážku a zpracovnu, vytvořili vlastní značku Česká krůta, která je zárukou kvalitního českého masa. Nepoužívají žádné růstové stimulátory, dbají na pohodu zvířat, pro podporu imunitního systému zvířat používají přírodní doplňky (česnek, oregáno, echinaceu…). Celý proces výkrmu a zpracování probíhá přímo na farmě, maso neprochází dlouhým logistickým řetězcem a proto se nemusí uměle prodlužovat trvanlivost.
Andrea Klanicová