Nové trendy v moderním vaření 2023
Gastro kurzu Nové trendy v moderním vaření se každoročně účastní i paní kuchařka z naší školní jídelny. Jde o praktické ukázky moderních pokrmů, které jsou dle zásad správné výživy pro děti, ochutnávku připravených pokrmů, školení hygienického minima speciálně pro kuchařky a kuchaře ve školních jídelnách. Získáváme receptový sešit s novými recepty pokrmů. Jeden z nich zařazujeme v následujícím týdnu do jídelníčku.
Tarhoňové rizoto se Sombrero zeleninou a tofu
Ingredience/Množství g/ml na 1 porci
Sombrero zeleninový salát Bonduelle 60
Tarhoňa semolinová 80
Rajčata sušená nebo drcená 35
Tofu lahůdkové marinované 40
Sýr strouhaný 15
Cibule 12
Máslo 5
Zeleninový vývar 100
Sůl, česnek, koření na kuře, případně pepř
Postup přípravy
Tarhoňu opečeme na másle, zalijeme slanou vodou nebo zeleninovým vývarem v poměru 1:1,2. Zavaříme a necháme pod pokličkou dojít. Do vařící tarhoňi přimícháme rozmraženou Sombrero zeleninu. Na oleji opečeme dozlatova cibuli, přidáme sekaný česnek, nadrobno nakrájená rajčata a lehce orestujeme. Tofu nakrájíme na menší kostky, přidáme koření na kuře, trochu oleje a vše promícháme a opečeme. Připravený základ i opečené tofu promícháme s tarhoňou, dochutíme solí a necháme prohřát. Podáváme posypané sýrem.
Jedná se o bezmasý pokrm, který musíme dle nutričního doporučení zařazovat do jídelníčku 2krát do měsíce.

Andrea Klanicová