Drobečková navigace

Úvod > > ZŠ - Aktuality > Nové pokrmy ve školní jídelně

Nové pokrmy ve školní jídelně



Zařazujeme nové pokrmy do jídelníčku:

Polévka z hlívy ústřičné s tofu

Hlívu ústřičnou nakrájíme na malé kousky. Na oleji zpěníme do růžova cibuli, přidáme papriku, krátce orestujeme, dále přidáme hlívu a na kostky nakrájené uzené tofu, osolíme, přidáme kmín a krátce podusíme. Zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory, prolisovaný česnek, majoránku, přivedeme k varu. Zahustíme nasucho opraženou moukou rozmíchanou ve vodě, opět přivedeme k varu a vaříme 10 minut.

Pečené kuřecí nudličky po indicku s cizrnovou rýží

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme a promícháme s olejem. Maso rozprostřeme na plech a vložíme do trouby (ve školní kuchyni do konvektomatu) a pečeme při teplotě 180°C cca 15-20 minut. Během pečení po 8-10 minutách promícháme maso vidličkou, aby se od sebe oddělili jednotlivé nudličky masa. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli do zlatova a přidáme rajčatový protlak a koření (zázvor, kari, česnek, koriandr, kmín), krátce orestujeme, aby rajčatový protlak ztratil kyselost a koření se rozvonělo. Přidáme vodu a přivedeme k varu a necháme 10-15 minut probublávat. Rozmícháme škrob ve studeně vodě a podle potřeby zahustíme omáčku. Nakonec přidáme upečené maso, smetanu, pomerančovou šťávu a dochutíme solí a kořením.

Cizrnová rýže: propláchnutou rýži, sůl a olej zalijeme vodou podle typu rýže a uvaříme obvyklým způsobem. Nakonec do hotové rýže přimícháme tepelně opracovanou cizrnu.

Bramborovo-mrkvová kaše

Uvařené brambory rozmixujeme, přidáme ohřáté mléko, máslo a vymícháme hladkou kaši. Nakonec do kaše zašleháme uvařenou rozmixovanou mrkev.

Dobrou chuť přeje kolektiv školní kuchyně